duminică, 30 mai 2010

Condimente - Chimen


Chimen (Carum carvi) este o plantă bianuală din familia Apiaceae, care creşte în Europa şi în vestul Asiei. El creşte pe solurile argiloase, uscate. Are, ca şi chimionul, nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiţii ideale şi pentru a produce fructe aromate.

Planta este similară cu morcovul, cu frunze fin ramificate, care cresc pe tulpini de 20-30 cm. Peţiolul florii are 40-60 cm, iar florile sunt mici, de culoare albă sau roz. Frunctele (numite eronat seminţe) sunt achene în formă de semilună, de aproximativ 2 mm lungime.
Confuzii: Chimenul (în engleză Caraway) nu este acelaşi lucru cu Chimionul - Cuminum cyminum (în engleză Cumin). Este incorect şi foarte mulţi fac această confuzie în diverse publicaţii, în special pe internet. De la chimen se folosesc în general fructele sau rădăcina, iar de la chimion se folosesc atât seminţele cât şi fructele. Seminţele de chimion sunt mai iuţi, mai deschise la culoare şi mai mari decât fructele chimenului. Chimionul este utilizat ca şi condiment cu preponderenţa în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, vestul Chinei, India, Cuba şi nordul Mexicului. Chimenul, pe de altă parte, este folosit la condimentarea brânzeturilor, a cărnii, sau la prepararea supelor şi cremelor de legume în special în Europa Centrală şi Scandinavia.
Planta preferă locaţiile calde, însorite şi solul bine drenat.
Cultivarea si utilizările
Fructele au un miros şi gust puternic, asemănător cu anasonul, care provine de la uleiurile aromatice conţinute. Fructele de chimen, întregi sau măcinate, sunt folosite ca mirodenie în diverse feluri de pâine, în special pâinea de secară.
Chimenul este de asemenea folosit în lichioruri, mâncăruri gătite la cuptor, precum şi în diverse alte feluri de mâncare, în special aparţinând bucătăriilor din Europa Centrală şi Scandinavia, un exemplu fiind varza acră. Este folosit şi pentru a aroma brânzeturile cum ar fi havarti. Akvavit şi câteva alte lichioruri conţin de asemenea chimen. Ceaiul preparat din seminţe de chimen este folosit pentru calmarea colicilor intestinale. Uleiul din seminţe de chimen este folosit ca ingredient în săpunuri, loţiuni si parfumuri. În una dintre nuvelele cuprinse în Dubliners al lui James Joyce, un personaj mănâncă fructe de chimen pentru a-şi ascunde urmele de alcool din respiraţie. 
Tratamente naturale pe baza de chimen
Chimenul este foarte apreciat in terapeutica naturista datorita proprietatilor lui de a regla functiile stomacului, fiind si un antiinflamator intestinal. Cu mult timp inainte, chimenul era utilizat la vindecarea racelilor si durerilor de stomac, astazi el are intrebuintari multiple: trateaza anorexia, hemoroizii (pulbere de seminte de chimen), dismenoreea, bronsita, colicile intestinale, regleaza menstruatia si elimina viermii intestinali.
Ceaiul de seminte de chimen se recomanda pentru tratarea afectiunilor mentionate anterior. Cataplasmele cu seminte de chimen fierte ajuta la tratarea sanilor inflamati si umflati.

1 comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

Eu folosesc mult chimin in gulas. Ii confera un gust deosebit, aparte....

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...