sâmbătă, 5 iunie 2010

Traditii Culinare: Puerto Rico


Puerto Rico (în engleză, The Commonwealth of Puerto Rico, în spaniolă, Estado Libre Asociado de Puerto Rico, conform pronunţiei IPA [es'taðo 'libɾe asosiaðo de 'pweɾto 'riko]), este un stat insular asociat (commonwealth, în engleză) Statelor Unite ale Americii situat în nord-estul Mării Caraibilor, la est de Republica Dominicană.

Puerto Rico, ca stat insular, constă din ansamblul format de insula Puerto Rico, cea mai mică dintre insulele Antilelor Mari, şi un număr de insule mai mici şi arhipelaguri, incluzând Mona, Vieques şi Culebra.


Bucataria Puerto Rico a evoluat sub numeroase influente, plecand de la populatia bastinasa, de la spaniolii care au ocupat multa vreme insula. Trecand apoi la influentele din toata zona Caraibelor.
Cocina criolla unul din stilurile culinare importante pe insula, are influente stravechi, de la populatiile Tainos si Arawaks.
Traditiile lor culinare au la baza fructe tropicale, legume specifice insulei, fructe de mare si porumb. O data cu venirea spaniolilor au aparut si alte ingrediente: uleiul de masline, orezul, faina, precum si carnea de porc si de vitel.
Sclavii negri adusi pe insula pentru plantatiile de trestie de zahar au adus cu ei retete specifice - gen taro si okra - care au fost repede asimilate de criolla cuisine.

Multe retete din Puerto Rico folosesc adobo si sofrito. Acestea sunt mixturi de condimente, de uz general in bucataria locala.  
Adobo  este facut din piper negru, oregano, sare, usturoi, ulei de masline si suc de lime. 
Sofrito este preparat din ceapa, usturoi, piper, coriandru. Este folosit in numeroase retete, de la supe, la fasole, la orez si preparate din carne.
Tocanitele sunt uzuale in bucataria din Puerto Rico. Preparate din carne si aromate cu diverse condimente, alaturi de clasicele adobo si sofrito. Gasim masline umplute cu ardei, ardei rosu(capia), capere, cartofi, ceapa, usturoi, coriandru proaspat, stafide.

Puiul cu orez este un preparat care a devenit o specialitate in Puerto Rico, aproape fiecare familie avand propria reteta transmisa din generatii in generatii.
Carnea de pui este ingredientul principal pentru multe retete criolla, si desi se folosesc multe condimente, rar se poate spune ca preparatele sunt foarte condimentate.
Fructele de mare joaca si ele un rol important in bucataria locala. Pestele prajit se serveste de obicei cu un sos preparat din masline, ulei de masline,ceapa, capere, sos de rosii, otet, usturoi si frunze de dafin. Pestele la gratar sau fript se condimenteaza foarte putin, in timpul prepararii, si se serveste cu suc de lime sau putin usturoi.
Traditia culinara din Puerto Rico are multe aspecte care provin din istoria lunga si complexa a insulei. 
Amestecul traditiilor locale culinare cu influentele europene si africane a dat ca rezultat un stil culinar unic, apreciat in toata lumea.

1 comentarii:

maria elena spunea...

Da, este o eticheta cu subiecte f interesante si atractive, ma gandesc sa croiesc si eu ceva asemanator. Am mai spus, arata foarte bine blogul, cred ca ai muncit, poti si multumit si mandru, meriti felicitari!

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...