vineri, 11 iunie 2010

Sa definim bunastarea

Bunastarea are sase dimensiuni: fizica, emotionala, sprituala, intelectuala, sociala si ambientala. Avem noi oamenii posibilitatea dar si puterea de a atinge bunastarea?

Sa definim bunastarea
Bunastrea reprezinta totalitatea actiunilor pe care noi le intreprindem astfel incat sa aducem o schimbare in bine vietii noastre. Cel mai adesea gandim bunastarea, ca o forma de avutie materiala. Ea reprezinta o filosofie de viata, care se bazeaza pe acceptarea faptului ca a fi in buna stare nu insemna numai sa fi bogat. A te considera un om implinit inseamna sa atingi toate cele 6 trepte ale ei.

Sanatate - Bunastarea fizica
O bunastare fizica presupune: exercitii fizice, mancare sanatoasa, stil de viata sanatos. De modul corect in alegerea exercitiilor, a dietei, a stilului de viata depinde starea ta de sanatate maine si calitatea vietii tale in general. Iata cum putem consolida parametrii bunastarii fizice:
- foloseste o dieta echilibrata, bogata in vitamine si minerale, proteine slabe, grasimi vegetale, complexe de carbohidrati si fibre;
- practica exercitii fizice saptamanal
- dormi suficient
- ia pauze de relaxare zilnic

Suflet - bunastarea sufleteasca, emotionala
Ai grija de propriile emotii, sentimente si comportamente. Controleaza-ti emotiile, invinge stresul, fii optimist, nu-ti pierde niciodata increderea in tine, pastreaza-ti prietenii si relatiile de prietenie, recunoaste-ti limitele, manifesta-ti bucuria si fericirea. Acestea si multe altele reprezinta fundamentul bunastarii emotionale.

Spirit - bunastare spirituala
Spiritualitatea este definita prin credintele tale, valorile si principiile morale. Spiritualitatea se refera si la cautarile tale privind adevaratul scop al vietii, la capacitatea ta de a fi tolerant cu credintele altora. Capacitatea interioara de a simti compasiune, capacitatea de a iubi, a ierta si a ajuta cu bucurie pe ceilalti dovedesc bunastarea propriei spiritualitati.

Intelect - bunastare intelectuala
Bunastare intelectuala inseamna o minte activa, receptivitatea la ideile noi, ganidre critica, cautarea de noi provocari, o minte creativa, curioasa, dornica de a stapani noi abilitati.

Social - bunastarea sociala
Se refera la contributia ta in cadrul comunitatii si la felul in care construiesti si cultivi retele sociale dar si spatii mai bune de locuit. Felul in care ai relatii care iti aduc satisfactie, prietenii pe care te poti baza, modul in care esti activ in cadrul comunitatii si in care ti-ai format abilitati bune de comunicare, dovedesc bunastarea sociala.

Mediu inconjurator - bunastare ambientala
Atingerea acestei dimensiuni a bunastarii presupune a avea un stil de viata care respecta mediul si minimalizeaza raul pe care l-ai putea face naturii. Ai atins bunastarea ambientala daca pretuiesti resursele naturale ale pamantului, conservi energia, cumperi mancare organica, produse naturale si apreciezi ceea ce iti ofera natura. Dovedesti bunastare ambientala daca doresti in aceeasi masura sa-ti imbunatatesti standardul de viata, dar si calitatea vietii in comunitatea ta.
Sursa:http://www.artarelaxarii.ro/corabia-vietii/1036/6-dimensiuni-ale-bunastarii.html
Bookmark and Share

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...