Aflata la sud de S.U.A., Mexic s-a dezoltat mult in ultimii. Dupa devalorizarea monedei nationale peso, din 1994, Mexic s-a dezvoltat destul de mult, atat economic cat si cultural.
Desi Mexic a trecut prin numeroase miscari sociale si economice, culturile bogate ale populatiilor din peninsula Yucatan, au rezistat si dupa retragerea spaniolilor in secolul XIX.
Cercetarea evolutiei culinare in Mexic nu este foarte grea. Cand au ajuns in Tenochtitlan ( actualul Mexico City), spaniolii au inceput studierea fiecarui aspect al vietii populatiei autohtone, in special al hranei si al modului de preparare al acesteia, observand ca porumbul era baza multor preparate. Preparate si ingrediente precum tortillas, fasole, ardei chili fac din bucataria mexicana sursa unor arome unice.
Preparatele bucatariei mexicane de astazi, reprezinta un amestec intre traditiile aztece si maiase si ale conchistadorilor spanioli.
Cercetarea evolutiei culinare in Mexic nu este foarte grea. Cand au ajuns in Tenochtitlan ( actualul Mexico City), spaniolii au inceput studierea fiecarui aspect al vietii populatiei autohtone, in special al hranei si al modului de preparare al acesteia, observand ca porumbul era baza multor preparate. Preparate si ingrediente precum tortillas, fasole, ardei chili fac din bucataria mexicana sursa unor arome unice.
Preparatele bucatariei mexicane de astazi, reprezinta un amestec intre traditiile aztece si maiase si ale conchistadorilor spanioli.
Preparatele mexicane sunt cunoscute pentru bogatia de condimente si de arome. Emblematic pentru bucataria mexicana sunt tortillas. Preparate din faina de porumb (masa harina) si apa,si apoi prajite pe gratar, ele sunt suportul pentru multe retete mexicane. Interesant este faptul ca faina este cunoscuta in Mexic dupa venirea conchistadorilor spanioli.
Ardeii sunt un alt ingredient nelipsit in retetele mexicane, adaugand culoare si noi dimensiuni retetelor traditionale, fie ca sunt ardei grasi, ardei capia sau ardei iuti.
Ardeii sunt un alt ingredient nelipsit in retetele mexicane, adaugand culoare si noi dimensiuni retetelor traditionale, fie ca sunt ardei grasi, ardei capia sau ardei iuti.
Bucataria mexicana are si variatii regionale. In nordul tarii retetele au la baza carnea de vitel iar in sud predomina carnea de pui si legumele: ardei gras, ridichi, brocoli.
Bucataria Veracruz reprezinta un alt stil in bucataria mexicana. Numita asa dupa numele unei zone din Mexic, aceasta are ca ingrediente principale fructele de mare. Pestele si crevetii ocupa aici un loc important. In alte zone geografice iguana si maimuta paianjen fac parte din menu. Asa ca, bucataria mexicana nu reprezinta numai tacos si burritos.
1 comentarii:
O alta tara cu o "bucatarie" interesanta!
Imi placesi mie sa mananc picant!
Trimiteți un comentariu