marți, 10 august 2010

Dietoterapia

Dietoterapia reprezinta „suportul nutritiv" al vietii.
Orice afectiune care aduce pacientul la medic va primi, exclusiv sau asociata tratamentului de fond, o dieta (de crutare, hiposodata, hipocalorica, hipoproteica, mediteraneana sau de alt tip) din torentul de concepte ce inunda dietetica actuala. Fiecare din aceste „regimuri" este conceput pe baza unor idei provenite din consultarea vechilor hrisoave sau a noilor studii de fiziologie, fiziopatologie etc. si se adreseaza unei anumite categorii de tipuri metabolice; nu orice dieta care a facut miracole in anumite cazuri poate duce la aceleasi rezultate in toate cazurile.
Oricare ar fi conceptiile ce au dus la realizarea unui anumit tip de dieta trebuie sa se tina seama de unicitatea in diversitate a fiecarui individ. Trebuie bine intelese diferentele in functionarea diverselor universuri personale deoarece tendinta generalizarii, cu „decretarea" universalitatii unei diete poate avea consecinte grave asupra sanatatii unei importante parti a populatiei.
Nu am intentia sa analizez, sa critic sau sa elogiez anumite diete sau anumite alimente dar imi doresc ca fiecare persoana sa fie constienta de importanta alimentatiei sanatoase, adecvate fiecarei persoane in parte si de efectele asupra sanatatii pe termen lung (chiar daca pe termen scurt rezultatele au fost spectaculoase si fara urmari greu de suportat) atunci cand abordeaza o anumita dieta fara ca aceasta sa-i fie personalizata de un specialist.
Este foarte important ca fiecare dintre noi, „sanatosi" sau „bolnavi", sa intelegem ca in farfuria din fata noastra se poate ascunde atat secretul tineretii si sanatatii cat si demonul imbatranirii si imbolnavirilor. Niciodata nu e prea tarziu sau prea devreme sa ne hranim organismul pentru a trai, sa-i oferim ceea ce are nevoie in fiecare etapa a vietii, in functie de necesitatile momentului sau functiile metabolice. Antrenamentul pentru selectarea elixirului vietii din galantarele pline cu tentatii trebuie sa inceapa chiar din copilarie o data cu educatia pentru viata deoarece hrana reprezinta o parte a vietii si necesita si ea o disciplinare.

Este deosebit de important sa intelegem ceea ce gasim in alimente pentru a putea selecta ceea ce are nevoie organismul in diferite momente ale vietii, anului sau zilei, in functie de activitatea pe care o desfasuram, de starea emotionala care ne domina, de stilul de viata pe care il avem. Pentru obtinerea rezultatelor foarte bune in domeniul sanatatii, frumusetii si armoniei, e bine sa ne adresam unui specialist care ne poate personaliza regimul de viata.

Chiar daca ni se pare desueta, se poate aplica o regula foarte simpla, asa cum a fost ea aplicata de inaintasii nostrii: sa mancam alimentele sezonului si zonei in care traim. Acum, cu toate ofertele existente pe piata suntem tentati sa savuram alimente care sunt „la moda" dar pe care, uneori, organismul nostru nu le recunoaste si care, consumate frecvent pot duce la dezechilibre metabolice de care suntem foarte surprinsi...Asta nu inseamna ca nu putem savura, ocazional, ceea ce ne cere pofta de moment si nici nu ne putem limita doar la ce produce strict gradina si curtea casei noastre; putem consuma linistiti si alimente de import, preferandu-le pe cele care provin din zone situate la aceeasi latitudine cu tara noastra..

Tot secretul unei alimentatii echilibrate sta in calitatea alimentelor, cantitatea de principii nutritive si folositoare organismului si in evitarea exceselor de orice fel. Deci si aici este valabila teoria echilibrului si armoniei. Chiar daca pentru unii pare o „poveste" greu de crezut, „problemele" de imagine izvorasc din interiorul nostru si sunt direct dependente de modul de perceptie a propriei persoane, de modul de relationare cu semenii, de capacitatea de intelegere, adaptare si actionare la cerintele societatii.
De cele mai multe ori dorinta de schimbare a imaginii vine in urma unor neimpliniri ale visurilor mai mult sau mai putin realiste pe care ni le facem in momente in care, poate, nu ne cunoastem suficient din toate punctele de vedere sau, poate, chiar cunoasterea de sine e cea care ne indeamna sa schimbam ceva. Alteori un eveniment pe care l-am uitat demult sau pe care nu l-am uitat dar l-am minimalizat poate fi cel care ne „sapa" radacina armoniei proprii si ne aduce in situatii pe care nu la putem controla; daca la inceput nu ne impacientam cand mancam un intreg tort de ciocolata fara sa ne fi dat seama macar de gustul sau ori de cantitate, vom continua sa ne amagim ca nu s-a intamplat nimic pana cand ne vom da seama ca orice minim factor de stress ne va determina sa facem aceeasi „mica" escapada in cofetaria cea mai apropriata sau in frigiderul plin de alimente sau ... doar de calorii...
Daca avem o armonie interioara ne va fi usor sa discernem daca ne vom grabi sa „aderam" la cea mai in voga combinatie de linii curbe si drepte (fata sau profil) sau vom incerca sa ne regasim si sa ne etalam frumusetea. Daca ne vom dori o schimbare e bine sa cerem sfatul specialistilor si nu doar al prietenilor. Orice schimbare am dori sa operam asupra fizicului se va rasfrange si asupra mentalului si emotionalului (adica asupra intregului nostru univers) si este foarte important sa fim pregatiti pentru asumarea unor riscuri si acceptarea rezultatelor. Asocierea consilierii psihoterapice ne poate asigura succesul in reusita deciziilor noastre.
O vizita la psiholog nu trebuie sa ne stigmatizeze. Doar cei ce se complac in ignoranta ne vor eticheta „nebuni", ceilalti ne vor aprecia efortul de a cauta si indeparta cauzele dizarmoniei care ne copleseste sau doar ne da usoare semnale de alarma. Vizita la consilierul psihoterapic este o intalnire cu noi, cu ceea ce suntem, cu ceea ce ascundem, cu ceea ce dorim si cu ceea ce putem realiza.
Uneori constatam ca „traind in cercul nostru stramt" ne abandonam ca niste marionete in mana unor papusari ce par a sti ce e mai bine pentru noi si nu mai stim,de fapt, ce inseamna a trai. Va trebui sa reinvatam!



Noutati de la John Hopkins

DUPA CE ANI DE ZILE A SPUS PACIENTILOR CA CHIMIOTERAPIA ESTE SINGURA CALE PENTRU A INCERCA (CUVANTUL CHEIE E A INCERCA !) SA SE ELIMINE CANCERUL, JOHN HOPKINS S-A HOTARAT SA PREZINTE SI CALEA ALTERNATIVA DE TRATAMENT A MALADIEI.

Noutati in tratamentul cancerului de la John Hopkins :

1. Cu totii avem celule canceroase in corp. Aceste celule nu apar,insa,la testele standard daca nu sunt in numar de miliarde. Cand doctorii spun bolnavilor ca nu mai exista celule canceroase in corpul lor dupa tratamentele efectuate,inseamna doar ca testele sunt incapabile sa le masoare deoarece nu mai sunt in numar detectabil.

2. Celulele canceroase apar in corp de 6 pana la 10 ori in timpul vietii unui om.

3. Cand sistemul nostru imunitar este puternic,celulele canceroase sunt distruse si astfel este impiedicata multiplicarea lor si formarea de tumori.

4. Cand este diagnosticat cancerul,inseamna ca persoana respectiva are deficiente nutritionale multiple.Aceste deficiente pot sa apara din cauze genetice,a noxelor din mediul inconjurator, a alimentatiei si stilului de viata gresite.

5. Pentru a preintampina deficitele nutritionale multiple ,este necesara schimbarea dietei si administrarea de suplimente nutritive,ceea ce va duce la intarirea sistemului imunitar.

6. Chimioterapia presupune "otravirea" celulelor canceroase cu rata mare de crestere,dar astfel sunt distruse si celulele sanatoase cu crestere rapida din maduva spinarii , tractul gastro - intestinal ,etc, iar organe importante ,cum ar fi ficatul ,rinichii ,inima ,sau plamanii pot fi iremediabil afectate.

7. Radioterapia distruge celulele canceroase ,dar ,in acelasi timp,arde , cicatrizeaza si distruge celule,tesuturi si organe sanatoase .

8. Chimioterapia si radioterapia vor reduce ,la inceput ,dimensiunea tumorilor. Folosirea indelungata a acestor tratamente nu va duce ,insa ,la distrugerea definitiva a lor.

9. Cand in corp se acumuleaza prea multe "deseuri" toxice rezultate in urma chimio- si radioterapiei ,sintemul imunitar este fie compromis ,fie distrus , iar pacientul poate muri din cauza unor infectii banale si a complicatiilor lor
10. Chimioterapia si terapia cu radiatii pot favoriza mutatii genetice in celulele canceroase care le fac foarte rezistente la tratament ,si greu de distrus . Interventiile chirurgicale pot determina diseminarea ( imprastierea ) celulelor canceroase la alte organe (metastaze ).

11. O metoda foarte buna de lupta impotriva celulelor canceroase este de a le infometa ,adica a se evita alimentele de care acestea au nevoie pentru a se multiplica.

CELULELE CANCEROASE SE DEZVOLTA CU :

a. ZAHAR
Eliminad din alimentatie zaharul,se elimina ,astfel,una din cele mai importante surse de hrana a celulelor canceroase .Inlocuitorii de zahar ,indulcitorii sintetici cum ar fi zaharina ,sau alte produse ( Nutrasweet, Equal, Spoonful, etc ) ,au ca baza aspartamul ( E 951) ,o substanta chimica daunatoare . Un inlocuitor natural al zaharului ar fi mierea de albine si melasa ,dar in cantitati moderate . Sarea de bucatarie contine adaosuri chimice pentru a avea culoarea alba . Alternativa ar fi sarea de mare .

b. LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE
Laptele favorizeaza productia de mucus in corp ,in special la nivelul tractului gastro - intestinal . Cancerul este hranit de acest mucus .Renuntand la lapte si produsele derivate ,si consumand lapte de soia neindulcit , celulele canceroase "mor" de foame .

c. PH ACID
Celulele canceroase "infloresc" in mediu acid . O alimentatie preponderent carnivora induce un pH acid in corp ,si ar fi mai bine sa se consume peste si pasare in cantitati mici , decat carne de vita sau porc. Carnea mai poate contine substante administrate animalelor : antibiotice ,hormoni de crestere si paraziti ,ce dauneaza ,in special persoanelor cu cancer .

d. O dieta bazata 80 % pe legume proaspete consumate ca atare sau sub forma de suc ,grau integral ,seminte ,nuci ,si fructe schimba pH-ul corpului in alcalin. 20 % din alimentatie poate fi din alimente gatite ,inclusiv fasole boabe . Sucurile proaspete din legume asigura necesarul de enzime digestive ,usor absorbabile ,care ajung la nivel celular in 15 minute de la consumare ,si care hranesc si favorizeaza cresterea de celule sanatoase . Este bine sa se consume sucuri proaspete de 2-3 ori pe zi .Enzimele sunt distruse la 4o grade Celsius .

e. Evitati cafeaua ,ceaiul si ciocolata ce pot contine cantitati mari de cofeina . Ceaiul verde este o alternativa foarte buna ,avand si proprietati anti - canceroase .Cea mai buna bautura este APA - purificata sau filtrata pentru a fi ,astfel ,eliminate toxinele sau metalele grele . Apa distilata este acida ,deci evitati-o !

12. Proteinele din carne sunt dificil de digerat si necesita o cantitate mare de enzime digestive .Carnea nedigerata ramane in interiorul intestinului ,intra in putrefactie ,si se creste ,astfel ,cantitatea de reziduuri toxice din corp .

13. Celulele canceroase sunt acoperite de un perete gros de proteine . Renuntarea la carne sau reducerea ei in alimentatie duce la eliberarea de cantitati din ce in ce mai mari de enzime ; acestea ataca proteinele din peretele celular ,si permit ,astfel , celulelor specializate sa distruga aceste celule canceroase .

14. Unele suplimente nutritive ajuta la intarirea sistemului imunitar ,cum ar fi : IP6 (inozitolul sau vitamina B9 ,continut de taratele de grau,seminte ,nuci - n.tr.), Essiac (ESSIAC este o formula din plante ce a fost utilizata din anul 1922 de o sora medicala din Canada numita Rene Caisse pentru a ajuta pacienti cu afectiuni grave.Cele opt plante din reteta originala sunt : ciuline sfant, radacina de brusture, laminaria, trifoi rosu, ulm cu coaja neteda, radacina de revent turcesc, nasturel, macris marunt. ) , antioxidanti , vitamine ,minerale ,etc.,toate stimuland imunitatea sa lupte si sa distruga celulele canceroase.
Alte suplimente cum ar fi vitamina E produc apoptoza sau moartea programata a celulelor ,metoda naturala a corpului de a scapa de celulele bolnave ,nedorite ,si inutile .

15. Cancerul este o boala a mintii ,corpului , si spiritului .Gandirea pozitiva si o fire activa ajuta pe cel care lupta cu cancerul sa supravietuiasca . Furia , neiertarea si amaraciunea "construiesc" un mediu stresant si acid in corp . Trebuie sa invatam sa avem un spirit iubitor si iertator ,sa ne relaxam si sa ne bucuram de viata !

16. Celulele canceroase nu se pot dezvolta in prezenta oxigenului .Facand exercitii fizice zilnice si de respiratie ,oxigenul ajunge adanc ,la nivel celular . Terapia cu oxigen este foarte importanta pentru distrugerea celulelor canceroase .

ATENTIE

1. Nu introduceti recipienti de plastic in cuptorul cu microunde.
2. Nu congelati apa
3. Nu puneti in microunde recipiente cu capace de plastic .
Dioxina este o substanta ce provoaca cancer ,in special la sani . Este extrem de toxica pentru celulele corpului .Dioxina este eliberata din plasticul sticlelor cu apa introduse la congelator. Recent, Dr. Edward Fujimoto, manager al programului de sanatate din cadrul Castle Hospital , a vorbit ,in cadrul unei emisiuni TV ,despre pericolele care pandesc sanatatea .
A vorbit despre dioxina si raul pe care il poate face . Sa nu se incalzeasca mancarea la coptorul cu microunde in vase de plastic . Este vorba ,mai ales,de mancarea ce contine grasime .Profesorul a spus ca combinatia dintre grasime , temperaturi mari si plastic elibereaza in mancare dioxina ,care ajunge ,in cele din urma ,in celulele noastre . A recomandat ,in schimb , folosirea de vase de sticla sau ceramica pentru a incalzi mancarea . Se obtin aceleasi rezultate ,dar fara dioxina .
Hartia nu e daunatoare ,dar nu se stie ce mei contine ea. Profesorul a amintit ca multe fast food-uri au renuntat la recipienti din spuma poliuretanica , folosind hartia .Aparitia dioxinei a fost motivul . S-a subliniat ca acelasi efect negativ il are si acoperirea vaselor cu capace de plastic in vederea gatirii mancarii in cuptorul cu microunde . Este indicat folosirea unui servet de hartie.

Proteinele

Care sunt mai bune proteinele animale sau cele vegetale? Toate organele interne sunt formate din proteine. Proteinele sunt formate din componente numite aminoacizi (un cap si o coada care formeaza LANTURI DE AMINOACIZI exact ca si vagoanele de tren). Organismul se hraneste cu parti de aminoacizi mai ales din proteinele animale care sunt mult mai mari decat cele vegetale exact cum soba consuma bucati de lemn si nu copaci intregi. Daca punem pe masa o gogonea verde ea va deveni rosie, pentru ca este vie, iar o bucata de carne lasata pe masa se va deteriora vazand cu ochii pentru ca e moarta. Proteinele animale sunt ca o haina veche, folosita pentru ca animalul a consumat o parte din ea in viata lui, iar proteina vegetala este o haina perfect noua, vie. Aproape toate alimentele cu exceptia alcoolului, zaharului si grasimilor sunt surse de proteine: cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale. Proteinele indeplinesc doua functii majore, fiind nutrientii principali responsabili cu cresterea si refacerea structurilor organismului uman.

E-uri

Clinica de Oncologie Infantila Dusseldorf a dat un comunicat asupra acestor adaosuri, enumerand:

ADAOSURI SUSPECTE: E125, E141, E150, E171-173, E240, E241, E477 -

PERICULOASE: E102, 110, 120, 124-COLORANT ROZ; -

TOXICE:(produc boli intestinale) E220-224 (tulburari de digestie) E338-341, 450, 461, 463, 465, 466, 407-din inghetata (boli dermatologice):E230-233 (distruge vitamina) B12: E200 (afecteaza colesterolul): E321, 320-antioxidant din margarina (boli neurologice):E311, 312 (afecteaza vasele de sange): E250-252 (tulburari de digestie): E363 (boli aparat bucal): E330-acid citric/sare de lamae-CEL MAI PERICULOS ADAOS CANCERIGEN AFLAT APROAPE IN TOATE SUCURILE DIN COMERT

CANCERIGENE: E131, 142, 211, 213-217, 239, 330, 218

FOARTE CANCERIGENE: E123- INTERZIS in SUA si tarile din fosta URSS (in bomboane, jeleuri, branzeturi topite, crème de branza) E110 - colorant alimentar galben de apus de soare, aflat in dulciuri, praf de budinca E102 - colorant din dulciuri si budinci E621 - INTERZIS in Europa Occidentala (sosuri, supe concentrate)

Rolul fructelor uscate in alimentatia noastra

Fructele uscate – prune, mere, pere, coacaze negre, ananas, portocale, capsuni, kiwi, piersici, curmalele, smochinele, stafidele, caisele – sunt o sursa nepretuita de energie in timpul iernii. De asemenea, aceste fructe sunt bogate in macroelemente, microelemente, vitamine necesare pentru intarirea sistemului imunitar. Fructele uscate au proprietati tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte nutritive si se digera la fel de usor ca si fructele crude. Fructele uscate sunt recomandate tuturor, de la copii, adolescenti, femei insarcinate, sportivi si pana la batrani sau persoane aflate in convalescenta. Datorita potasiului, calciului, fierului, seleniului, vitaminelor A, B1, B2, C, fructele uscate ajuta in tratarea asteniei, anemiei, iritatiilor gastro-intestinale, starilor febrile, afectiunilor cailor respiratorii (viroze, bronsite, laringite, traheite).


Chiar daca au multe calorii, poamele pot fi folosite si in curele de slabire, dar tinand cont de ratia calorica zilnica si de ponderea altor alimente cu densitate calorica mare. Atentie insa asupra fructelor confiate: acestea au foarte multa zaharoza fructele de tipul poamelor traditionale, uscate fara a adauga zahar, sunt cele mai sanatoase. In trecut, poamele cum le mai numesc si parinii nostrii – merele, perele, prunele – se pregateau de vara fie prin uscare cu aer cald, fie prin afumare. Fructele uscate constituiau principala sursa de carbohidrati si de vitamine de toamna si pana primavara. Singurul inconvenient al fructelor uscate traditional este fumul. Fructele pe care le uscau bunicii nostri nu contineau conservanti artificiali. Astazi, din pacate, pentru pastrarea acestor fructe se folosesc conservanti alimentari, binecunoscutele E-uri. Problema uscarii fructelor in zilele noastre nu mai este o problema pentru ca avem la dispozitie aparatul EZIDRI pentru uscat fructe, legume, polen, plante medicinale care usuca in timp record fara conservanti pastrand toate proprietatile nutritive si in plus au cost minim de depozitare. Fructele si legumele conservate si depozitate corect vor fi o sursa valoroasa de vitamine si fibre alimentare pe tot timpul anotimpului rece care nu ne rasfata cu prospaturi. Fructele uscate au unele avantaje practice în plus, neocupând un loc atât de mare în camara dvs. Fructele uscate ajuta la eliminarea colesterolului din organism. În fructe si legume se gasesc cantitati importante de izotiocianati, antioxidanti fenolici, indoli si flavone cu efect anticancerigen. Actiunea lor se explica prin inactivarea enzimelor care favorizeaza aparitia substantelor cancerigene sau prin stimularea enzimelor care inactiveaza aceste substante cancerigene. Prin uscarea legumelor, pierderea de vitamina B este relativ mica, însa uscarea lenta si la aer a legumelor duce pe lânga pierderea vitaminelor si la oxidarea lor ; uscarea rapida formeaza la suprafata alimentelor un strat izolator care se opune oxidarii. Uscarea se va face la început la temperatura mare si în curenti de aer cald si se continua apoi la caldura potrivita. Gutuile contin substante care stimuleaza ficatul si pancreasul, incetinesc procesele de imbatranire si combat incredibil de eficient teribilul cancer. Cercetatorul nipon Kanematsu Sugiura a demonstrat stiintific faptul ca anumite substante continute de gutui (in special vitamina B17) ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a le afecta pe cele normale. Fier, calciu, betacaroten – toate acestea ne sunt oferite de prunele uscate. Acestea sunt si o sursa buna de potasiu, necesar pentru normalizarea activitatii cardiace in sezonul rece. Sunt bogate in seleniu, un antioxidant puternic care fortifica sistemul imunitar. Prunele uscate rehidratate (puse de seara in apa) imbunatatesc digestia, fiind indicate in special persoanelor cu predispozitie la constipatie. Fibrele alimentare continute de aceste fructe previn aparitia diferitelor cancere, in special a celui de colon.

Fructele uscate au un continut ridicat de K, Mg si vitamina C: - K impreuna cu Na participa la reglarea apei in organism - K este tonic cardiac, muscular, ajuta suprarenalele si intervine in alimentatia creierului cu oxigen - K controleaza folosirea Ca in organism - K grabeste refacerea tesuturilor traumatizate: arsuri, interventii chirurgicale Deficitul de K duce la: oboseli musculare, reumatism, scaderea memoriei, sensibilitate la raceala (maini si picioare reci), calozitati pe talpi si bataturi, constipatie, lipsa poftei de mancare, mancarimi ale pielii, carii, acnee, carcei, odihna dificila, nervozitate, depresie, hipotensiune, sete. - Mg ajuta la fixarea Ca in lupta contra cancerului, este necesar pentru oase si dinti - Vitamina C ajuta la asimilarea Fe. - Organismul isi ia Fe mai ales din cereale nedecorticate, legume uscate( mai ales linte) si fructe uscate Fructele furnizeaza organismului elemente nutritive deosebit de valoroase: vitamina C, beta-caroten, fibre vegetale, potasiu, folati, magneziu etc. În conditii normale, mai ales în sezonul de vara si toamna, ne putem bucura de o varietate foarte mare de fructe specifice climei noastre cu care ne vom putea cu adevarat rasfata fiecare dupa preferintele personale: mere, pere, caise, piersici, prune, capsuni, zmeura, fragute, mure, afine, cirese, visinele, gutui, struguri, coacaze, agrise, lubenita, pepeni, coarne, zarzare etc Toate acestea le putem consuma si in anotimpul rece sub forma uscata, fiind supernecesare organismului avand efecte benefice asupra inimii, vaselor de sange, contribuind la scaderea riscului de boli cardiovasculare avand efecte antioxidante asupra organismului, rol antitoxic (elimina toxinele cumulate in organism), antiinflamator, antitumoral.
Sursa: http://www.chrismedlife.ro/ro/500-servicii/62-dietoterapie-si-nutritie.html

1 comentarii:

Mari spunea...

Foarte interesant articolul postat de tine, Adrian.
Ai facut si modificari pe blog, imi place!

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...