Ce zahar folosim ? Zahar alb sau zahar brun ?
Daca ne referim la calorii raportate la 100 grame, zaharul alb conduce cu scorul de 390 la 370 calorii.
Diferenta majora intre cele doua tipuri de zahar este prezenta melasei, produs rezultat din procesarea trestiei de zahar sau a sfeclei de zahar. Melasa contine calciu, magneziu, fier si potasiu, precum si vitamine. O lingura de melasa ar asigura 20% din necesarul zilnic uman pentru aceste substante.
Din cauza procesului de rafinare, melasa lipseste din zaharul alb, iar in zaharul brun melasa este prezenta intre 3,5 si 6,5%.
Indiferent de care ar fi zaharul este daunator.
Favorizeaza:
- obezitatea,
- bolile cardio-vasculare,
- scade imunitatea,
- favorizeaza aparitia cariilor dentare,
- scade sensibilitatea la insulina etc.
Si atunci ? Zahar alb sau zahar brun ? Sau zaharul brut, nerafinat ? Sau mai bine mierea ?
2 comentarii:
De 10 ani nu mai folosesc nici un fel de zahar la ceai sau cafea. La ceai folosesc mierea iar la cafea, inlocuitor de zahar.
Mai bine mierea !
Este mult mai sanatoasa.
De ani buni la noi in casa nu prea se foloseste zaharul....1 kg de zahar imi poate ajunge si 3 luni. Il folosesc ( o lingurita) cand prepar painea.
Cafeaua o bem neindulcita iar ceai bem mai mult iarna, indulcit cu miere....
Trimiteți un comentariu