miercuri, 17 februarie 2010

Ce Zahar Folosim ? Alb Sau Brun ?

Ce zahar folosim ? Zahar alb sau zahar brun ?

Daca ne referim la calorii raportate la 100 grame, zaharul alb conduce cu scorul de 390 la 370 calorii. 
Diferenta majora intre cele doua tipuri de zahar este prezenta melasei, produs rezultat din procesarea trestiei de zahar sau a sfeclei de zahar. Melasa contine calciu, magneziu, fier si potasiu, precum si vitamine. O lingura de melasa ar asigura 20% din necesarul zilnic uman pentru aceste substante.
O descriere a melasei gasiti aici .
Din cauza procesului de rafinare, melasa lipseste din zaharul alb, iar in zaharul brun melasa este prezenta intre 3,5 si 6,5%. 

Indiferent de care ar fi zaharul este daunator. 
Favorizeaza:
- obezitatea, 
- bolile cardio-vasculare, 
- scade imunitatea, 
- favorizeaza aparitia cariilor dentare, 
- scade sensibilitatea la insulina etc.

Si atunci ? Zahar alb sau zahar brun ? Sau zaharul brut, nerafinat ? Sau mai bine mierea ?



Bookmark and Share

2 comentarii:

Mari spunea...

De 10 ani nu mai folosesc nici un fel de zahar la ceai sau cafea. La ceai folosesc mierea iar la cafea, inlocuitor de zahar.

In bucatarie la Sidy spunea...

Mai bine mierea !
Este mult mai sanatoasa.
De ani buni la noi in casa nu prea se foloseste zaharul....1 kg de zahar imi poate ajunge si 3 luni. Il folosesc ( o lingurita) cand prepar painea.
Cafeaua o bem neindulcita iar ceai bem mai mult iarna, indulcit cu miere....

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...