marți, 29 iunie 2010

Condimente dafin


Dafinul (Laurus nobilis), cunoscut şi sub numele de laur, este o specie de plante aromatice din familia Lauraceae, arbore sau arbust, care ajunge până la 10–18 m înălţime, originar din zona Mediteranei.

Frunzele au o lungime de 6–12 cm şi o lăţime de 2–4 cm , cu margini dantelate specific şi usor încurbate . Este o plantă cu flori sexuate (plantă dioică) florile mascule şi femele fiind dispuse pe organisme distincte ; florile sunt de un galben-verzui pal, de aproape 1 cm diametru, crescute câte 4-5 în umbelă alături de frunză. Fructul este în formă de boabă (bacă) neagră de aproape 1 cm lungime, conţinând o singura sămânţă.

Utilizări şi simbolism

Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor la prepararea mâncărurilor. De asemenea, au fost folosite în Grecia antică pentru cununile de lauri, de unde şi expresia "a se culca pe lauri". O asemenea cunună de laur era oferită ca premiu la jocurile Pythian Games. În plus, tot de la laur derivă şi cuvântul bacalaureat (bacă de laur) şi cel de laureat ( încununat cu lauri).

Anumite date din literatura medicală sprijină ideea că frunzele de dafin ar avea următoarele utilizări :

    * Antioxidativ
    * Analgezic şi antiinflamator
    * Anticonvulsivant (antiepileptic)

Dafinul este amplu cultivat ca plantă ornamentală în regiuni cu climat mediteranean sau oceanic , dar şi ca plantă de interior în zonele mai reci.
Tratamente naturale pe bază de dafin

Dafinul, pe lângă utilizarea variată în prepararea mâncărurilor, este cunoscut şi apreciat ca remediu natural în tratarea câtorva afecţiuni. Printre cele mai cunoscute afecţiuni care pot fi vindecate cu ajutorul dafinului se număra infecţiile (orale, intestinale), reumatismul, alcoolismul, laringita, anorexia.

Untul de dafin, extras din fructele arbustului, intră în componenţa multor unguente, în special cele utilizate pentru calmarea diferitelor manifestări ale durerii. Proprietăţile terapeutice ale ceaiului de dafin sunt cunoscute mai ales în tratarea reumatismului cronic, afecţiunilor nervoase şi afecţiunilor orale.
În cultură

Frunzele de dafin sunt utilizate pentru designul monedei de 10 yen în Japonia.

În conformitate cu mitologia greacă, arborele a apărut iniţial când nimfa Daphne s-a transformat în acest arbore pentru a scăpa de urmărirea zeului din Olimp Apollo.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...