marți, 29 iunie 2010

Index plante India

Medicina traditionala indiana aduce in atentia tuturor cunoscatorilor si iubitorilor de tratamente naturiste un buchet impresionant de plante care au fost si sunt folosite cu rezultate uimitoare in prevenirea si tratarea tuturor bolilor.

A
Artemisia vulgaris (numita si Pelinarita sau Nagadamani) este o planta care deschide si curata canalele sistemului circulator si ale sistemului nervos, combate transpiratia picioarelor, stimuleaza secretia gastrica si apetitul si ajuta în caz de hipertensiune.

Ashoka (Saraca indica) se traduce prin "fara durere" si este un arbore sacru, ale carui flori se daruiesc zeitei hinduse a dragostei.

Ajowainul (Ptychotis ajowain) este o planta aromatica din Fam. Umbelliferae, raspandita în Asia Centrala si de Vest. Planta are o concentratie foarte crescuta de uleiuri volatile si are gust astringent. Ea se încadreaza în grupa condimentelor, iar fructele ei contin pana la 50% timol, lucru care determina asemanarea la gust cu cimbrisorul. În traditia medicala ayurvedica ajowainul împreuna cu ghimbirul, sarea gema si alte plante sunt folosite pentru tratarea a numeroase afectiuni digestive.

Acorus calamus (Obligeana) este o planta ale carei principii active au proprietati tonice, aromatice, carminative, calmante, analgezice, antispastice, diuretice, usor sedative si slab revulsive. Planta este un bun tonic nervos, îmbunatateste memoria, înlatura senzatia de frig, stabilizeaza reactiile auditive, vindeca hemoroizii, guta si reumatismul. De asemenea, este si un bun agent anticancerigen.

Amalaki este una dintre cele mai puternice ierburi regenerante folosite în medicina Indiana, fructul ei fiind recunoscut pentru cantitatea foarte mare de vitamina C din compozitie. Planta reface si mentine noile tesuturi, stimuleaza producerea globulelor rosii, ajuta la întretinerea igienei bucale (curata gura, opreste sangerarea gingiilor si întareste dintii), hraneste oasele, ajuta la refacerea si la cresterea parului si a unghiilor, întareste vederea, curata intestinele si regleaza zaharul din sange.


Asparagus racemosus (Sparanghelul) este o planta cu caracter emolient, racoros, tonic, oftalmic si afrodisiac. Ea se foloseste în afectiuni ale nervilor, dispepsie, tumori, infectii ale gatului, tuberculoza, bronsita, tuse si ca revigorant în cazurile de debilitate generala. De asemenea, planta hraneste sistemul reproducator feminin, facandu-l sanatos pentru a putea alapta si fiind indicat în menopauza.

Azadirachta indica (Neem) este una dintre cele mai puternice plante folosite în Medicina Ayurvedica. Ea este o planta din clasa Rasayana - o clasa de elita a ierburilor ce au proprietatea de a readuce tineretea tesuturilor, spunandu-se despre ea ca vindeca sute de afectiuni. Numele sau în limba sanskrita este Arishtha, ceea ce se traduce prin "eliberatorul de boli". Neem este o planta cu proprietati de regenerare a organismului, întareste sistemul imunitar, purifica sangele de toxine, elimina febra, vindeca ulceratiile pielii, elimina tesuturile straine din organism si are proprietati astringente ce grabesc vindecarea bolilor. De asemenea, planta are actiune antidiabetica dovedita prin stimularea secretiei de insulina de catre celulele beta-pancreatice („insulele lui Langerhans”), actiunea ei fiind asemanatoare cu a sulfonil-ureei si a clorpropamidei, medicamente de referinta. În plus, Neem ajuta si la functionarea normala a sistemului imunitar, grav afectat în cazul diabetului.

Acacia catechu este un copac foios cu tepi ce creste pana la 15 metri în înaltime si care are proprietati antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii si antioxidante si care este folosit traditional în tratarea racelii si a inflamatiilor de la nivelul gatului.

Aquilaria Agallocha este cunoscuta si ca crusta de Aloe sau Agar (în hindusa) este folosita foarte mult ca afrodisiac si la vindecarea infectiilor la ureche, la ochi si a ranilor deschise. Acest remediu este un bun analgezic, carminativ, diuretic si stimulent în cazul tumorilor la plamani.

B

Bibhitaki este o planta care actioneaza asupra tuturor felurilor de pietre din tractul digestiv, urinar si respirator, lichefiindu-le si eliminandu-le. Fructul plantei Bibhitaki este un puternic regenerant, tonic, expectorant si laxativ, îmbunatateste vederea si ajuta la cresterea parului. Planta administrata în amestec cu miere de albine este indicata în laringite si amigdalite.

Bacopa monnieri (Brahmi) este o planta acvatica orginara din Asia, Africa si America de Nord care are proprietati cardiace, diuretice, nervine si tonice. Ea este recunoscuta pentru capacitatea sa de a hrani creierul, de a întari memoria si de a stimula intelectul, actionand ca un agent împotriva anxietatii. Planta întareste muschiul inimii, trateaza astmul, raguseala, epilepsia si afectiunile mentale, cum ar fi nebunia.

C

Cocosul - uleiul de cocos este un produs natural racoros, folosit de foarte multe ori în cosmetica si tratamentul pielii. El este excelent ca lotiune de plaja, umezeste pielea si ajuta la tratarea inflamatiilor si infectiilor pielii. De asemenea acest ulei are proprietati imunomodulante si se foloseste în afectiuni ale uterului.

Chanderprabha este o formula naturala traditionala medicinei indiene, al carei nume înseamna "stralucirea lunii". Ea trateaza afectiuni legate de fluidele din organism, care conform Ayurveda sunt guvernate de Luna.

Chimenul (Cuminum cyminum) este o planta aromatica din Familia Umbelliferae, raspandita în Asia Centrala si de Vest. Ea are o concentratie foarte crescuta de uleiuri volatile si un gust astringent, încadrandu-se în grupa condimentelor.

Cinnamomum Camphora (arborele de camfor) este un arbore impresionant originar din Asia de Est, care traieste circa 1.000 de ani si care atinge înaltimea de 40-50 metri. Camforul se utilizeaza în dermatologie (contra mancarimilor si inflamatiilor pielii), în afectiuni respiratorii (diminueaza senzatiile de uscaciune si arsura ce pot aparea în cazul unei gripe sau raceli, este recomandat în situatii precum inflamatia gatului, mirosul neplacut al cavitatii bucale, astm, tuse sau febra), în afectiuni circulatorii (pentru stimularea circulatiei sangelui) si în boli reumatice.

Cyperus Rotundus este o planta peisagistica decorativa care are forma unei tufe alcatuita din numeroase tulpini înalte de 60-100 cm care poarta în varf un buchet de frunze înguste dispuse ca spitele unei umbrele. Planta este folosita în medicina deoarece are actiune sudorifica, sustinand procesul de eliminare a toxinelor prin transpiratie si fiind de aceea utila pentru scaderea febrei.

Curcuma longa (Turmericul) este o planta asiatica înrudita cu ghimbirul, folosita ca un elixir al pielii frumoase. Planta este un antibiotic natural, elasticizeaza pielea si ligamentele si energizeza suplimentar sistemul imunitar. Radacinile plantei au o culoare intensa de galben, datorata continutului mare de curcumina, o substanta ce ofera calitati tonice si purificatoare ale sangelui si care stimuleaza producerea bilei, inhiba aparitia celulelor cancerigene (în cancerul pulmonar, de san sau de piele) si are efect hepato-protector. Planta are si proprietati antiseptice, antiinflamatoare si antiacide.

Callicarpa macrophylla este un arbust de 1-2,4 metri înaltime care creste în muntii Himalaya pana la altitudini de 1.800 m. Planta are proprietati racoritoare, aromate, astringente si de reîntinerire asupra pielii. Ea este folosita în cazuri de transpiratie abundenta, în senzatiiile de arsura la nivelul pielii, pentru detoxifierea sangelui si pentru calmarea durerilor de la nivelul încheieturilor.

Cedrus deodara (Cedrul de Hymalaya) este un arbore cu frunzis de culoare aurie, culoare ce devine mai puternica mai ales primavara si vara. În medicina indiana acest arbore se foloseste pentru activitatea sa antiinflamatoare, fiind de mare ajutor în afectiuni dermatologice.

Cassia senna este o specie cunoscuta la noi sub numele de Siminichie. Mai precis, este vorba despre doua specii de arbusti mici din familia leguminoaselor, cu flori galbene, ale caror frunze si fructe uscate se întrebuinteaza ca purgativ, diuretic si laxativ.

F

Ficus benghalensis (Banian) este un smochin din India, cu numeroase radacini adventive aeriene verticale. Arborele mai este cunoscut si sub numele de smochinul pagodelor. În medicina traditionala indiana extrasele medicinale din acest remediu reduc inflamatiile si febra, alunga durerile reumatismale, este de folos pacientilor cu lumbago, are proprietati antiseptice, face pielea sa-si recapete stralucirea si supletea si are efect antiinflamator, aducand o energie racoroasa pielii.

G

Gotu kola (Centella asiatica) este cea mai puternica planta regeneranta din medicina traditionala indiana. Ea este principalul agent regenerator al nervilor si al celulelor creierului, echilibrand cele doua emisfere. În medicina ayurvedica aceasta planta este folosita pentru a trata lepra si afectiunile pielii, dar si pentru a îmbunatati memoria. Este un bun antidot pentru holera, bronsita, astm, gaze intestinale, raguseala, leucoree, probleme ale rinichilor, uretrita si hidropizie. Planta mai are proprietati tranchilizante, anabolice si spastice, marind puterea de concentrare si cresterea abilitatilor intelectuale ale copiilor.

Guggul (Commiphora mukul) este o planta specifica indiana care are proprietati antiinflamatoare si antireumatice. Planta este folosita în medicina ayurvedica pentru îndepartarea problemelor de la nivelul pielii, dar mai ales pentru bolnavii de diabet la care împiedica cresterea colesterolului si a lipidelor din sange, prevenind extrem de bine îngrosarea capilarelor si consecintele acesteia în patologia diabetului. Guggul este si un remediu natural si eficient în stari artritice, obezitate si multe probleme specifice femeilor. Planta determina cresterea numarului de leucocite ale sangelui si dezinfecteaza secretiile, inclusive mucusul, transpiratia si urina. De asemenea, ea reduce grasimea, toxinele, tumorile si tesuturile necrozate.

Gymnema sylvestris este o planta specifica zonei indiene, fiind cunoscuta si sub denumirea de "distrugatorul de zahar". Acest supranume vine de la faptul ca pulberea plantei sau ceaiul scad mult gustul dulce. De aceea planta este folosita cu succes în curele de slabire, dar si în hiperglicemie, obezitate si colesterol marit.

Planta normalizeaza activitatea pancreasului, scade glicemia si grasimile din sange si ajuta la regenerarea celulelor pancreasului. Atunci cand este folosita pe termen îndelungat (12-18 luni) scade eficient hemoglobina glicozilata si alte proteine glicozilate din plasma.
În India Gymnema sylvestris este folosita de 2.000 de ani. În zilele noaste aceasta planta se administreaza de prima intentie în diabetul de tip II si în asociere cu tratamentul cu insulina în diabetul de tip I.

H

Henna (Lawsonia inermis) este o planta care se foloseste în India ca un tratament ideal pentru par, conferind o culoare puternica roscata. Planta contine un acid (acidul hennatanic) care acopera firul de par ca un strat protector, astfel încat acesta va deveni mai stralucitor.

Pentru vopsirea parului se prepara o pasta amestecand planta cu apa pana capata o consistenta cremoasa. Pentru o culoare mai închisa se poate adauga o lingurita de cafea, iar pentru o culoare mai deschisa adaugati un galbenus de ou si zeama de la o lamaie. În oricare din situatii se mai poate pune si o lingurita de otet pentru a stimula colorarea parului. Pasta obtinuta se pune într-un recipient emailat si se încalzeste pe o baie de aburi. Pasta se aplica apoi pe parul curat si uscat, lasand sa actioneze 10-30 de minute (cu cat va fi lasata mai mult, cu atat culoarea va fi mai puternica).

Pe langa calitatile cosmetice excelente, Henna are si proprietati antiiritante, antiseptice si racoritoare (pe timpul verilor calduroase). Ea trateaza diverse boli si alergii ale pielii si are efecte relaxante asupra mentalului, în cazurile celor ce sufera de insomnie.

Hibiscus rosa-sinensis este o planta perena de tip arbust, care depaseste 1 metru înaltime si are frunze verde închis, ovale, cu margini zimtate. Florile apar din iunie si pana în octombrie, au culoare caramiziu-închis si au forma de palnie cu diametrul de 13 cm. Planta se foloseste traditional în preparatele cosmetice sub forma de sampon, avand efecte hranitoare si racoritoare si, în plus, un miros extrem de placut.

Hemidesmus indicus (Indian sarsaparilla) este o planta a carei radacina contine cantitati importante de fier, calciu, potasiu si magneziu, lucru ce recomanda planta în rezolvarea problemelor de nutritie. De asemenea aceasta se mai indica în afectiunile tractului urinar, afectiunile pielii, afectiunile colonului, pietre la rinichi, sifilis, gonoree, reumatism cronic, inflamatii, febra, hipertensiune, obezitate si artrita.

Hygrophila auriculata este o planta folosita în dereglarile sistemului genito-urinar, fiind de mare ajutor în cazuri de impotenta, spermatoree si debilitate a spermei. Ea are si proprietati alterative, afrodisiace, tonice, stimulente, fiind folosita cu success în cazuri de infertilitate la barbati.

Haritaki este un remediu traditional indian cunoscut si sub numele de "planta care elimina toate bolile si frica, generand o stare de curaj". Ea hraneste creierul si nervii, aducand inteligenta si întelepciune. De asemenea actioneaza pozitiv asupra pielii si asupra sistemelor digestiv, excretor, nervos si respirator. Haritaki este o planta regeneratoare, tonica, nervina, astringenta, laxativa si antihelmintica (distruge si elimina viermii intestinali, ciupercile si bacteriile). În functie de doza, ea regularizeaza intestinul gros, corectand constipatia si diareea.

K

Karela (Momordica charantia) este o planta agatatoare care creste în regiunea muntoasa a Asiei (Nepal, Tibet) si care se remarca prin fructele sale de forma unor castraveti, lucru ce face ca planta sa mai poarte si numele de "castravete-amar".

Karela a constitut un adevarat miracol atunci cand cercetatorii au descoperit ca fructele imature contin o polipeptida (numita "polipeptid p") formata din 17 aminoacizi, din care 16 cu actiune asemanatoare cu a insulinei bovine. Aceasta polipeptida p este o adevarata insulina verde deoarece este puternic hipoglicemianta, scade zaharul din sange si ajuta la refacerea celulelor pancreatice. S-a demonstrat ca tratamentul cu acest compus poate determina reducerea dozei necesare de insulina pentru diabetul zaharat de tip I. De asemenea este de remarcat si o alta substanta aflata în fructul de Karela, numita momordina, si care are de asemenea efect hipoglicemiant si antidiabetic puternic, motiv pentru care este folosita în tratarea diabetului de tip II.

Tratamentul antidiabetic cu extract de Karela este recomandat sa fie urmat pe o perioada de 4 saptamîni, urmat de o pauza de alte 4 saptamani. Administrati acest remediu doar la indicatia medicului specialist!

În afara de utilizarea ei contra diabetului, Karela este de ajutor si în cazuri de digestie slaba, dispepsie si constipatie. Planta îmbunatateste functionarea celulelor sistemului imunitar în cazuri de cancer si, în plus, are efect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic sensibil la Aciclovir.

L

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) este un hormon natural de exceptie utilizat în medicina în caz de tulburarilor specifice premenopauzei (bufeuri, transpiratii abundente, iritabilitate etc.), osteoporoza (mai ales la femeile care au ajuns la menopauza si la care au aparut tulburari hormonale), infertilitate sau frigiditate la femei.

Planta are si remarcabile proprietati imuno-stimulatoare deoarece moduleaza si întareste sistemul imunitar si furnizeaza energie si rezistenta contra infectiilor ce recidiveaza.

Lemnul dulce este si o planta emolienta cu un efect calmant asupra mucoaselor inflamate si iritate. Ea este folosita în tratarea astmului, bronsitei acute si cronice si a tusei cronice deoarece usureaza starile de iritatie a membranelor mucusului.

În plus, planta are activitate antioxidanta si antiinflamatoare, tratand astfel artrita si reumatismul, dar si ulceratiile gastrice, duodenale si esofagiene.

Loh Bhasma este un preparat utilizat cu precadere în medicina indiana deoarece este bogat în vitamina C si fier de origine vegetala si minerala. În magazinele naturiste de la noi din tara aceasta planta face parte din compozitia unor produse utilizate în tratarea unor afectiuni feminine, precum menstruatiile dureroase si neregulate, leucoreea, sangerarile uterine disfunctionale si în exces, senzatiile de slabiciune generala sau durerile din zona pelviana.

M

Mucuna pruriens este una din cele mai populare plante medicinale din India, fiind folosita în compozitia a aproximativ 200 de formule ayurvedice. De remarcat sunt fructele plantei care au forma unor pastai acoperite cu peri rosiatici.

Cultivarea acestei plante s-a intensificat în ultima perioada dupa ce cercetarile medicale recente au dovedit ca semintele de Mucuna contin l-dopa, o substanta utilizata în boala Parkinson. De asemenea planta este si un bun tonic al sistemului nervos (îmbunatateste coordonarea si activitatea mentala) si are caracter anabolizant (creste masa musculara prin favorizarea depozitarii proteinelor la nivelul muschilor).

Mucuna este utilizata si în sfera sexuala. Ea are proprietati tonice si afrodisiace, emoliente, stimulente si nervine, fiind folosita la pacientii cu ologospermie, spermatoree si boli ale sistemului genito-urinar. În plus, ea creste numarul spermatozoizilor, ajuta ovulatia la femei, are caracter afrodisiac (creste nivelurile de testosteron din organism) si previne sterilitatea la ambele sexe (îmbunatateste calitatea spermei în ce priveste motilitatea si numarul de spermatozoizi si stimuleaza ovulatia).

Mukta Pishti este un produs natural prelucrat din perle de Mytilus magaritiferus care este un rezervor de calciu natural folosit în medicina pentru calitatile sale de tonic cardiac si de stimulant al bunei dispozitii si a starii generale de bine a organismului.

N

Nardostachys jatamansis (Jatamansi) este o planta folosita pentru a trata insomnia, instabilitatea mentala si pentru a întari memoria. Ea are efecte asupra sistemului nervos central, fiind de mare folos în epilepsie, isterie si convulsii. Datorita activitatii sale regeneratoare se spune ca sustine cresterea parului, pastrandu-i culoarea sa naturala. Planta reduce de asemenea hiperactivitatea creierului, nelinistea, agitatia si agesivitatea copiilor hiperactivi.

Nucsoara (Myristica fragrans) este un arbore vesnic verde originar din sud-estul Asiei. În medicina se utilizeaza semintele de nucsoara, care au forma ovala si culoare cafenie. Acestea se folosesc sub forma de infuzii, macerate sau decocturi pentru proprietatile lor antiinflamatoare, antireumatice, sedative si calmante (în nevralgii, tuse, insomnie etc.), tonice digestive (în boli gasto-intestinale, stari de greata, paraziti intestinali etc.), îndepartand în acelasi timp problemele de la nivelul pielii. Administrata intern nucsoara trateaza tulburarile de erectie, iar sub forma de gargara se foloseste pentru îndepartarea mirosului neplacut al gurii.

O

Ocimum sanctum (Tulsi) este o planta tropicala din familia mentei, de circa 70 cm, foarte ramuroasa, cu flori purpurii stranse în ciorchini sau de forma unor tepi cilindrici. În medicina traditionala, aceasta planta mai poarta si numele de busuioc indian. Frunzele sale sunt folosite pentru actiunile lor antiinflamatoare, antiastmatice si antialergice. Tulsi reduce stresul indus de schimbarile neuro-hormonale, stopeaza tendinta de crestere a glicemiei la bolnavul diabetic, are calitati expectorante (lichefiaza flegma gratie proprietatilor sale încalzitoare si patrunzatoare), este eficienta în calmarea migrenelor cauzate de sinuzita si da rezultate eficiente în tratarea bronsitei alergice si a tusei tuberculoase. Sucul frunzelor de tulsa este adesea folosit ca antidot pentru muscaturile de sarpe sau de scorpion.

P

Picrorrhiza kurroa (Kutki) este una dintre principalele plante indiene cu efect tonic amar. Ea are o actiune puternica de protejare a ficatului (organ esential în mentinerea în limite normale a glucozei din organism) si favorizeaza evacuarea bilei în duoden, fiind recomandata în tratarea hepatitei si a bolnavilor care prezinta ca semn clinic marirea în volum a ficatului si splinei. De asemenea, Kutki controleaza glicogeneza si glicogenoliza prin intermediul glicozidelor specifice (picrozidele I si II) din compozitia sa.

Pterocarpus marsupium (cunoscuta în India sub denumirea de Bijaka) este un copac mare cu frunze cazatoare care are proprietati antiinflamatorii si astringente (contracta tesuturile organismului si combate secretiile organice exagerate). În plus, planta este folosita cu succes sub forma de perfuzie apoasa la bolnavii de diabet. S-a constatat ca principiile sale constitutive ajuta la refacerea celulelor beta din pancreas (cele care secreta insulina), la scaderea colesterolului si la îmbunatatirea nivelurilor de pro-insulina.

Prunus cerasoides este o planta utilizata în medicina ayurveda deoarece stimuleaza respiratia, îmbunatateste digestia si este eficienta în tratarea cancerului. Planta intra si în componenta unui ceai denumit Kajah Dahashamani, care este renumit pentru purificarea sangelui, stimularea sistemului circulator si pentru stimularea producerii de globule rosii.

Piperul (Piper Longum), arhicunoscutul condiment, este folosit de foarte mult timp în metodele de tratament indiene. El are efect încalzitor, îndeparteaza congestiile si raceala, fortifica sistemul imunitar, reduce frecventa episoadelor acute ale astmului bronsic, iar în combinatie cu alte plante este util în tratarea febrei recurente si a tuberculozei.

R

Rubia cordifolia, numita si manjishta, este o planta a carei scoarta este folosita în tratarea a numeroase inflamatii si afectiuni ale pielii. Planta are proprietati tonice, astringente si antiseptice asupra pielii, distruge bacteriile si reduce alergiile.

S

Susanul (Sesamum indicum) - uleiul de susan reprezinta un preparat natural compus dintr-o armonie de acizi grasi saturati si nesaturati carora li se alatura vitamina E, lecitina si mineralele. Uleiul de susan oriental este închis la culoare si are un miros puternic de nuca. În medicina, consumul acestui ulei duce la diminuarea colesterolului "rau" din sange si la cresterea în acelasi timp a nivelului colesterolului "bun". De asemenea, uleiul mai este recunoscut si pentru proprietatile sale calmante, antivirale, antifungice, antioxidante si antiinflamatorii. El inhiba multiplicarea celulelor canceroase în cancerul de colon si melanoamele maligne, scade tensiunea arteriala la bolnavii cu afectiuni cardio-vasculare, combate congestia nazala, contribuie la vindecarea sinuzitei (administrat sub forma de picaturi) si ajuta la înlaturarea matretei, distrugand bacteria care o genereaza.

Syzygium cumini este un arbore mare, vesnic verde, cunoscut în limba sanscrita sub numele de Jambu. Semintele sale contin b-fitosteroli, iar fructele au în compozitie acid citric si malic. Extractele din aceasta planta au calitatea de a reduce nivelul zaharului din sange si urina la pacientii cu diabet si calmeaza setea tipica acestor bolnavi. Frunzele plantei sunt folosite pentru tratarea diareei.

Santalul (Santalum album) este un arbore exotic cu lemnul dens. Din radacinile si lemnul sau se extrage uleiul de santal, o esenta care se utilizeaza în medicina si parfumerie. Ca si calitati medicale, uleiul de santal regenereaza toate tesuturile, scade febra, reduce infectiile, distruge bacteriile, opreste sangerarile, calmeaza durerile abdominale, favorizeaza evacuarea gazelor intestinale si calmeaza spasmele. Uleiul este si un bun afrodisiac, diuretic, expectorant, racoritor si sedativ.

T

Tribulus terrestris este o planta cunoscuta si sub numele de coltul-babei, care creste în mai multe zone tropicale si temperate din lume. Indienii foloseau fructele plantei pentru efectul lor diuretic (mai ales în caz de pietre la rinichi, mictiune dureroasa si incontinenta urinara), antiseptic si antiinflamator, iar chinezii recomandau planta în bolile hepatice, renale si cardiovasculare. Coltul-babei este utilizata si în Europa (în Grecia si Bulgaria, dar si în tara noastra) pentru îmbunatatirea functiei sexuale si tratarea infertilitatii.

Calitatea afrodisiaca de crestere a impulsului sexual la barbati si femei, de reducere a impotentei si de îmbunatatire a spermatogeneziei se explica prin cateva moduri de actiune ale plantei asupra organismului. Aceasta actioneaza direct asupra hipofizei, determinand cresterea sintezei si a eliberarii hormonului luteinizant, cel care produce progesteronul, hormonul sexual feminin. De asemenea, prin actiunea la nivelul testiculelor, planta creste sinteza de testosteron (hormonul sexual masculin) si mobilitatea spermatozoizilor, iar la femei grabeste maturarea ovarului si creste apetitul sexual. În plus, planta are proprietati tonice si afrodisiace, cu efecte de crestere a cantitatii de sperma la barbati si de vindecare a tractului genito-urinar.

Coltul-babei este indicata si la persoanele cu afectiuni cardiace (deoarece are o activitata pretioasa de tonifiere a muschiului inimii) si la sportivi (efectul intens al testosteronului asupra musculaturii îmbunatatind performantele fizice).

Terminalia belerica este o planta care se remarca pentru proprietatile ei tamaduitoare în bolile respiratorii. Ea elimina flegma si mucusul care blocheaza caile respiratorii, are un efect bun asupra plamanilor, tine sub control tusea cu sange si are un efect linistitor asupra spasmelor bronhice.

În plus, planta curata intestinele, mareste tonusul intestinal si elimina parazitii de la nivelul intestinelor. Nu în ultimul rand, ea ajuta la cresterea parului, îmbunatateste vocea si vederea, este un laxativ puternic si un astringent de renume.

V

Vetiveria zizanoides (Vetiver) este una dintre cele mai pretioase plante din medicina traditionala indiana. Ea este o planta graminee cultivata în India si în Antile pentru radacinile ei, din care se extrage un ulei folosit în industria parfumurilor si în medicina. Ea are o mare reputatie atunci cand este folosita în elixire afrodisiace si în afectiunile nervoase de genul depresiilor, ajutandu-ne atunci cand vrem sa ne regasim.

Planta ajuta în cazurile de piele iritata, fiind un remediu excelent ce racoreste corpul si purifica sangele. Ea este un tonic general (în special pentru femei), ajuta în cazuri de colici, gaze intestinale si stari de voma si îndeparteaza fierbinteala din corp.



Z
Zingiber officinale (Ghimbirul) determina concomitent cresterea nivelului de insulina si scaderea nivelului de lipide din sange, prevenind astfel ateroscleroza, una dintre complicatiile majore ale diabetului.

W

Withania somnifera (Aswagandha) este cunoscuta si ca "ginsengul indian". Ea aduce în corp vigoare, vitalitate si rezistenta. Planta este folosita în boli reumatismale, spermatoree, insomnie, paralizie, vedere slaba, anemie, oboseala, infertilitate, lepra, artrita, astm si ca sedativ uterin. De asemenea, ea are efecte bune împotriva spasmelor intestinale, uterine, bronsice, traheale cat si asupra muschilor vaselor de sange. Nu în ultimul rand, ea este recunoscuta pentru inducerea starii de bine si pentru îmbunatatirea performantelor sexuale.
Sursa: doctoracasa.ro
Sus

2 comentarii:

Anonim spunea...

Adi, ti-am facut o vizita, e frumos blogul, lucrat cu mult profesionalism, felicitari!

Unknown spunea...

Multumesc pentru aprecieri.

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...