miercuri, 2 iunie 2010

Traditii culinare: Argentina

„Carnea” şi carnea de pui Felul clasic argentinian este parrillada, un grătar mixt care cuprinde atât achuras (măruntaie), cât şi cârnaţi chorizo (mai puţin picanţi decât cei din Mexic), vacio (fleică), costillas (costiţă) şi alte feluri de carne. De obicei se prepară cu chimichurri marinade pe bază de usturoi si nu foarte picant – altfel de mâncăruri sunt rareori pe placul argentinienilor - şi poate include, de asemenea, carne de pui sau de porc şi ardei copţi. În Patagonia, punctul de atracţie al acestei mâncări este mielul suculent, de obicei fript la proţap. În unele zone se foloseşte chiar capră. Majoritatea argentinienilor preferă carne de vită bien cocido (bine făcută), dar unii comandă apunto (gătită mediu) sau jugoso (în sânge). Anumite feluri de mâncare pot fi considerate „de răsfaţ”. Vândut deseori la tarabe, choripanul înconjoară cârnatul chorizo fript cu o crustă şi este garnisit cu chimichurri sau muştar. Milanesa este un cotlet în foitaj, de obicei prăjit (şi de aceea unsuros), dar câteodată este şi copt. Felurile de mâncare cu vânat, cum ar fi venado (căprioară sau cerb), jabalí (mistreţ), ñandú (struţ) şi guanaco, majotitatea din Patagonia, îşi fac încet loc pe meniurile argentiniene.
Peşte si fructe de mare Opinia generală este că argentinienii nu sunt mari consumatori de fructe de mare, dar arheologul urban Daniel Schávelzon a descoperit dovezi cum că locuitorii vechi din Buenos Aires consumau cantităţi substanţiale de peşte. Tradiţiile spaniole şi basce se disting clar în feluri precum abadejo al arriero (caserolă de merlan), gambas al ajillo (creveţi cu usturoi) sau rabas (inele de calamar). Merluza (merluciul) este cel mai bun peşte oceanic pe care îl poţi găsi, iar centolla (crabul regal) este crustaceul numărul unu. Trucha (păstrăvul) argentinian se găseşte în meniuri din întreaga ţară, dar râurile din Mesopotamia sunt renumite pentru peşti precum boga, pacú (o rudă a piranha) şi surubí (somn de Paraná). În Buenos Aires şi alte câteva oraşe există numereoase restaurante de sushi care variază în funcţie de calitate.
 Bife de chorizo
Camida Criolla Bucătăria argentiniană are multe feluri de mâncare, inclusiv regionale, gustări sau deserturi ce nu pot fi încadrate cu uşurinţă în nicio categorie, dar sunt caracteristice aceste ţări. Puchero, de exemplu, este o tocană cu carne de vită fiartă, suncă sărată, cartofi şi alte legume. Carbonada are cam aceleaşi ingrediente, dar conţine în plus ştiuleţi de porumb, stafide şi alte „detalii regionale”. Într-o ţară în care mâncarea picantă este neobişnuită, locro întâlnit în nord-vestul Argentinei este o tocană cu mămăligă în care se pun o mulţime de cărnuri diferite, cârnaţi şi legume asezonate cu chimion, boia şi ardei iuţi. Originar tot din partea de nord-vest, humitas seamană cu tamales mexican. Pastel de papa este un fel de plăcintă din carne tocată cu piure de cartofi. Empanada argentiniană, o plăcintă din aluat pufos cu diferite umpluturi, printre care carne de vită tocată, pui, şuncă şi brânză sau miel, cu legume, ouă, măsline, stafide şi mirodenii este o gustare sau un aperitiv deosebit de gustos.
Paste şi pizza Aproape orice fel de mâncare posibil al cărui nume se termină într-o vocală poate fi găsit pe listele de meniuri argentiniene, mulţumită în mare parte imigraţiei italieneşti care a transformat ţara în secolul al XX-lea. Mâncărurile italo-argentiniene de calitate pot fi găsite chiar şi în cele mai îndepărtate hanuri din Gran Chaco. Mâncărurile standard sunt lasanga, polenta, ravioli şi risotto. O specialitate anume are un statut aparte în cultura argentiniană: obiceiul este ca popularele şi ieftinele ñoquis (gnocchi de cartofi) să fie mâncate în a douăzeci şi noua zi din lună, atunci când familia rămâne fără bani. Ñoqui este şi un termen lunfardo (argotic) pentru funcţionarii publici care nu fac mai nimic, dar apar la sfârşitul lunii ca să îşi încaseze salariul. Pizza argentiniană are de obicei crusta subţire a la piedra, cu mozzarella şi feli subţiri de şuncă sau pepperoni deasupra. Populare sunt şi fugazza fără sos, doar cu ceapă, şi ruda sa fugazzeta cu ceapă şi mozzarella. În ultimii ani, unele pizzerii au început să inventeze variante mai interesante, adăugând, de exemplu, legume la grătar.
Fructe şi deserturi Argentina produce toate fructele tipice climei sale, cum ar fi mere, struguri, piersici, pere, prune, portocale şi altele. Acestea sunt ingrediente obişnuite din ensalada de frutas (salată de fructe, cunoscută şi sub numele de macedonia), o prezenţă obişnuită în meniurile din toată ţara. Flan (cremă de ouă cu caramel sau frişcă pe deasupra) este şi el un desert des întâlnit. Argentinienii întind o cantitate considerabilă de dulce de leche – un fel de lapte condensat caramelizat – peste orice şi îl mănâncă chiar şi direct din borcan. Având originile în tradiţia italienească, argentiniana helado (îngheţata) este printre cele mai bune din lume. Aromele de vanilie, cacao şi căpşune sunt cele mai obişnuite, dar se găsesc zeci de alte variante ale acestora – ciocolată dulce-amăruie sau ciocolată cu alune, de exemplu - şi în plus specialităţi cum ar fi spumă de lămâie şi, desigur, dulce de leche. Cele mai bune heladerías sunt buticurile micuţe de cartier care produc cantităţi mici în fiecare zi.
Vin, bere şi băuturi spirtoase Argentina este al cincilea producător de vin din lume, dar abia în ultimii doi ani a devenit un exportator de talie mondială. În ultima vreme, în Buenos Aires şi, de asemenea, în multe oraşe din provincie au apărut baruri sofisticate pentru băutorii de vin. Provincia Mendoza este producătorul dominant, cu sute de podgorii, inclusiv în jurul capitalei cu acelaşi nume, dar există importante regiuni viticole şi in provinciile San Juan şi Salta şi, de asemenea, în provincia Río Negro din Patagonia. Producătorii cultivă toate soiurile cunoscute, dar soiurile de marcă ale ţării sunt „Malbec tinto” (roşu) şi secul, dar aromatul „Torrontés blanco” (alb). În Argentina se consumă multă bere, cea fabricată industrial cum este „Quilmes”, dar producătorii regionali fac şi bere artizanală în oraşe precum El Bolsón, din nordul Patagoniei. Majoritatea băuturilor spirtoase sunt importate. Ginebra Bols (băutură distilată din orz, grâu şi secară) şi Caña (băutură din trestie de zahăr) sunt tipice pentru Argentina.
Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Buc%C4%83t%C4%83ria_argentinian%C4%83

4 comentarii:

Silvia spunea...

Adrian,foarte interesant articolul,suna atat de departe Argentina,dar citind, te face sa vrei sa ajungi pe melegurile lor.

In bucatarie la Sidy spunea...

Cred ca m-as putea obisnui cu mancarurile traditionale argentiniene....
Dar cel mai mult, as dori o partie de helado , mai ales daca spui ca este printre cele mai bune din lume.
Acum daca ai inceput, cred ca ne vei prezenta traditii si din alte tari indepartate ....
Felicitari !

Mari spunea...

Foarte interesant!
Imi place sa aflu lucruri noi despre tari asa indepartate!
Si sunt convinsa ca 99.9%dintre romani stiu unde sa afla Argentina! hahaha!

Unknown spunea...

Multumesc pentu aprecieri si va invit sa cititi si celelalte articole de la rubrica ARTA CULINARA

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...