duminică, 30 mai 2010

Condimente - Anason

Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă medicinală, aparţinând familiei Apiaceae, foarte des utilizată.
Anasonul este o plantă anuală aromatică, erbaceee, putând atinge o înălţime de 60 - 80 cm. Perioada de înflorire este iunie - septembrie. Frunzele sunt puţine şi rare. Florile mici şi albe au formă de umbrlă. Fructele sunt mici şi verzui, şi pot fi culese de la sfârşitul lui august până la sfârşitul lui septembrie. 
Caracteristici:
  • Radacina este pivotantă, relativ slab dezvoltată.
  • Tulpina este erectă, glabră, striată, ramificată în partea superioară, ramificaţiile terminîndu-se cu inflorescenţe.
  • Frunzele sunt diferenţiate după etaj; cele 2—3 frunze inferioare dispuse altern sunt întregi, lung peţiolate, ovate, cu margine dinţată; cele superioare de asemenea puţine, sesile, de 2—3 ori penat sectate, cu foliole liniar lanceolate.
  • Florile sunt dispuse în 7—15 umbele compuse, fără involucru, cu câte 5—15 flori, lipsite de caliciu, 5 petale albe ciliate pe margine, în vârf cu un lobuşor îndoit spre interior, lungi de 1—5 mm.
  • Fructele sunt diachene mărunte, ovoide, cu jumătăţile greu separabile, cu câte 5 coaste puţin proeminente, de culoare mai deschisă. 
Utilizări
Anasonul, ca plantă medicinală, are multe proprietăţi, multe dintre care sunt neconfirmate:
  • Se foloseşte la tratarea anumitor afecţiuni digestive ( în special ale intestinului) şi respiratorii;
  • Afecţiuni ale căilor urinare;
  • Slab efect laxativ.

Anasonul este dulce si foarte aromat, insa nu se prea foloseste in bucataria romaneasca, el fiind utilizat cu precadere in Egipt, India si Indonezia.Este unul dintre cele mai vechi condimente din lume, consumate de romani pentru accelerarea digestiei. In plus, acesta are proprietati afrodisiace, dar se foloseste si in compozitia siropurilor de tuse sau a produselor cosmetice.


In Europa, anasonul este folosit la prepararea produselor dulci sau la aromatizarea fructelor.

In Orient se foloseste la condimentarea carnatilor sau mancarurilor ce contin carne tocata.
Cea mai importanta utilizare a anasonului este in tarile mediteraneene, la prepararea unor bauturi, cum ar fi: uzo in Grecia, pernod in Franta sau raki in Turcia. Anasonul se gaseste destul de greu, iar in unele tari este inlocuit cu alte condimente asemanatoare: tarhon mexican, fenicul, hatmatuchi sau chiar marar.

1 comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

Imi plac mult articolele tale Adi !!!
Chiar am in bucatarie anason si...nu prea il folosesc.
Am sa incerc sa-l folosesc la carnea tocata sa vad ce va iesi....

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...