duminică, 30 mai 2010

Condimente - Ghimbir

Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit în trecut şi ghimber, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perenă care are nevoie de o temperatură ridicată şi constantă precum şi de o umiditate permanentă pentru a se dezvolta corespunzător. Rizomul de ghimbir are o forma neregulată, contorsionată si e noduros, atingând până la 5-6 centimetri în lungime. Ghimbirul e deosebit de preţuit în bucătăriile orientale cum ar fi cea chineză, indiană, tailandeză, etc. Rizomul nu se consumă crud, ci se curăţă îndepărtându-se coaja, şi se taie în felii care se gătesc ca acompaniment la cărnuri sau sosuri, în salate, curry-uri etc. Ghimbirul se consumă câteodată în forma sa pisată, marunţită. În acest caz ghimbirul e o pulbere fină asemănătoare piperului alb. De altfel un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci în Moldova şi Muntenia a fost cel de 'piper alb'. Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat şi Transilvania provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus în intreaga ţară.
Ghimbirul este poate cel mai versatil condiment, fiind folosit in absolut toate tipurile de mancaruri, de la sosuri, supe, feluri principale, pana la deserturi si bauturi.
Cu toate acestea, nu este foarte popular in Europa, desi era un condiment important inca de pe vremea romanilor, poate din cauza ca ghimbirul proaspat nu este decat rareori comercializat pe continentul nostru.
Daca ghimbirul proaspat este gatit, iuteala sa creste, iar aroma scade.
Thailandezii adauga ghimbir dat prin razatoare alaturi de alte condimente pentru a prepara pastele de curry.
Indonezienii utilizeaza frecvent paste condimentate pe baza de ghimbir proaspat si ardei iuti proaspeti cu care freaca carnea inainte de a o gati.Ghimbirul prajit are un gust diferit, iuteala sa domolinduse. Merge foarte bine prajit alaturi de usturoi sau ceapa. Indienii folosesc adesea aceasta tehnica pentru a obtine sosuri delicioase cu care asezoneaza mancarurile de legume si carne.In bucataria chineza, ghimbirul este folosit atat prajit cat si fiert. Mancarea care fierbe inabusit mai mult timp este aromata cu feliute de ghimbir care isi elibereaza aroma destul de repede. Tehnica chinezeasca stirfry (chao) care inseamna gatirea pe foc iute, rapida a mancarii, cu amestecare continua, cere adesea ghimbir maruntit sau dat prin razatoare.
Ghimbirul ocupa un loc important in bucataria japoneza, unde este folosit in cantitati mici. De exemplu, carnea de pui este aromata prin stropire cu sucul obtinut prin stoarcerea ghimbirului proaspat. Ghimbirul murat, (beni shoga), este preparat din rizomi foarte tineri si este adesea servit alaturi de sushi.”Ginger ale” este o bautura foarte populara in SUA. Nu este o bere fermentata, ci doar zahar, extract de plante si apa gazoasa.
Oricum, in Evul Mediu, ghimbirul a fost folosit si la aromarea berii adevarate.
Ghimbirul uscat este destul de diferit ca gust si nu poate substitui rizomul proaspat. El este doar un ingredient optional in praful de curry si in ”Chinese five spice powder” si berebere.
Ghimbirul uscat nu este folosit in regiunile unde acesta este cultivat. Gustul sau este mai mult aromat decat iute si este folosit in Europa la prepararea unor deserturi.
Este bine sa il aveti in casa este ghimbirul.
Este considerat ca fiind unul din cele 5 elemente esentiale in dietoterapie, alaturi de orez, vinul de orez, sarea si mierea. Ghimbirul este apreciat si pentru calitatile sale terapeutice in tratarea guturaiului, a tusei, a starilor de voma, astma sau diaree. El actioneaza, in mod deosebit, asupra plaminilor, stomacului si splinei. O radacina proaspata de ghimbir, rasa si fiarta in 250 ml apa, timp de 10 minute, produce un fel de bautura cu efecte remarcabile in tratarea edemelor, vomei sau tusei, inducind si o senzatie puternica de incalzire a corpului, respectiv, un efect sudorific pregnant. Atunci cind febra nu cedeaza, fierbeti 100 grame de ghimbir proaspat in 500 ml apa si spalati tot corpul cu zeama rezultata, iar daca tusea nu va da pace, stoarceti o radacina de ghimbir si amestecati sucul cu putina miere si 250 ml apa fierbinte. Beti cite una sau doua cani pe zi. In cazul unei indigestii, mincati citeva bucatele de tulpina de ghimbir proaspat. O cana de suc din aceeasi parte a plantei va poate scapa de un sughit rebel, greata sau voma, sau chiar de o toxiinfectie alimentara.
De asemenea, amestecul a 50 grame de ghimbir proaspat cu 30 grame zahar brun, consumat de 3 ori pe zi, timp de 7 zile, trateaza cu succes dizenteria. Chiar mai mult decit usturoiul, ghimbirul are calitatea de a atenua mirosul neplacut al unor preparate din carne de oaie, miel, scoici, sau peste.
Ghimbirul, un digestiv eficient. Ingredientul activ din ghimbir, gingerolul, este un compus care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuleaza circuitul sangvin si inlatura durerea. Este folosit in mod frecvent ca digestiv si contine compusi care alina raul de miscare, ameteala si starea de voma. Din acest motiv, ghimbirul este un condiment indicat in cazul gravidelor pentru indepartarea raului de dimineata si pentru persoanele care sufera efecte secundare in urma chimioterapiei.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...