duminică, 30 mai 2010

Condimente - Cuisoare


Cuişoarele sînt un condiment obţinut din mugurii floriferi ai unui arbore exotic (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata sau Syzygium aromaticum) din familia mirtaceelor, care mai include printre altele mirtul şi eucaliptul. Arborele este originar din Insulele Moluce ale Indoneziei, dar în prezent este cultivat şi în alte regiuni tropicale sau ecuatoriale, în special în Asia şi Africa. Pentru păstrare mugurii sînt uscaţi şi au forma unor mici cuie, de unde şi denumirea; uneori cuişoarele sînt măcinate şi comercializate sub formă de pulbere. Principalul producător este Indonezia, cu 70–80% din producţia mondială, urmată de Madagascar, Tanzania, Sri Lanka şi altele.

Istoric

Întrebuinţarea cuişoarelor se pierde în negura timpului. Au început să fie transportate şi comercializate în restul Asiei şi în Europa încă înainte de Hristos, cînd singurii arbori Syzygium aromaticum se găseau exclusiv în „Insulele Mirodeniilor”, adică Insulele Moluce (Maluku) din Indonezia. Astfel, arheologii au descoperit, la situl arheologic Terqa (vechea Mesopotamie, azi în Siria), un vas ceramic conţinînd un cuişor şi alte obiecte incinerate, datate cu o bună precize în jurul anului 1721 î.Hr, ceea ce sugerează existenţa unui comerţ timpuriu între Orientul Apropiat şi Asia de Sud-Est, posibil prin intermediul indienilor.
Epopeea indiană Ramayana, scrisă cîndva în jurul anului 200 î.Hr., face referiri la cuişoare. Acestea sînt menţionate şi în timpul dinastiei Han din China (206 î.Hr. – 220 d.Hr.), cînd erau mestecate pentru a da respiraţiei un miros plăcut.
În Imperiul Roman şi în Grecia Antică cuişoarele, piperul, nucşoara şi alte mirodenii erau la mare preţ. Comerţul cu mirodenii din Oceanul Indian, foarte profitabil, s-a aflat începînd cu Evul Mediu în mîinile arabilor, portughezilor şi apoi ale olandezilor. Abia tîrziu, în 1770, francezii au reuşit să introducă în Mauriţius cultura arborelui de cuişoare; au urmat insulele Caraibe, Guiana, Brazilia şi Zanzibarul.

Utilizare

Cuişoarele sînt utilizate în principal în alimentaţie, de exemplu la prepararea vinului fiert, a unor ceaiuri sau la numeroase sosuri din bucătăria indiană.
Alte utilizări sînt în medicina tradiţională chineză, în aromaterapie şi adesea sub formă de ulei în tratarea unor afecţiuni. Proprietăţile antiseptice şi anestezice sînt cunoscute de multă vreme şi au dus la întrebuinţarea cuişoarelor în combaterea durerilor dentare.
În Indonezia se confecţionează ţigaretele parfumate kretek din tutun, cuişoare şi alte substanţe aromatizante, inventate de Haji Jamahri la începutul anilor 1880 pentru a ameliora simptomele astmei de care suferea; efectul benefic se datorează inhalării eugenolului din compoziţia cuişoarelor. În prezent mai mult de jumătate din producţia de cuişoare a Indoneziei se foloseşte pentru fabricarea acestor ţigarete, care în această ţară sînt preferate de circa 90% din fumători.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...