duminică, 30 mai 2010

Condimente - Coriandru


Coriandrul (Coriandrum sativum) este o specie de plantă erbacee anuală anuală din familia umbeliferelor, exclusiv de cultură, înaltă de 30—100 cm, exalând un miros neplăcut de ploşniţă, cu flori albe sau roz şi fructe în formă de globuleţe, bogate în uleiuri eterice, fapt pentru care seminţele uscate se întrebuinţează în industria farmaceutică, a parfumurilor sau drept condiment. Poartă şi denumirile de puciognă, buruiană-pucioasă sau piper-alb.


Caractere morfologice

  • Rădacina este pivotantă, subţire, slab ramificată.
  • Tulpina este cilindrică, glabră, fin brăzdată, ramificată numai la partea superioară.
  • Frunzele sunt verzi-deschis, glabre, foarte diferenţiate după nivelul la care se află : cele bazale în rozetă sunt lung peţiolate, întregi, cu margine crenată sau trilobate până la trifoliate (se observă numai în stadiul de plantulă, deoarece se usucă repede), cele mijlocii, alterne, o dată sau de două ori penat sectate, cu lacinii late, inegal penat lobate ; frunzele superioare sunt sesile, de trei ori penat sectate cu lacinii rare, înguste, filiforme.
  • Florile sunt grupate în umbele compuse, lung pedunculate, cu 3—7 radii şi lipsite de involucru ; ele sunt pe tipul 5, cu petale albe sau uşor roz-violacei, inegale la florile de la marginea inflorescenţei la care petala externă este mult mai mare (până la 4 mm).
  • Fructele sunt diachene sferice, cu diametru de 2—6 mm, galben-brune sau brune, cu cele două jumătăţi unite, pe fiecare mericarp cu 5 coaste ondulate şi 4 mai pronunţate, păstrînd la vârf resturile caliciului şi cele două stigmate, miros plăcut la maturitate.

Compoziţie chimică

Principalii constituienţi ai coriandrului sunt 0,20—1% ulei volatil format din 60—70% d-linalol sau coriandrol, geraniol, cimol, pinen, terpinen, felandren, dipentene, acid petroselinic etc. ; 15—20% lipide, 10% amidon, 4—5% substanţe minerale, pectine etc.
Utilizare
  • Utilizări terapeutice : Acţiune carminativă şi stomahică, utilizat şi corectiv pentru unele medicamente (uleiul volatil).
Are proprietăţi bactericide şi fungicide.
Având acţiune vermifugă, se foloseşte la combaterea viermilor intestinali .
Intră în compoziţia ceaiului contra colicilor pentru copii, în ceaiul gastric nr. 2 şi în ceaiul tonic aperitiv. Intră şi în compoziţia apei aromatice cu care se prepară apoi tinctura de malat de fier.
Coriandrul este cunoscut şi ca un bun tonic al sistemului nervos.
  • Utilizat în industria alimentară ca aromatizant şi condiment.

1 comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

Coriandru este un condiment poate prea putin folosit in partile noastre, insa cu siguranta un condiment foarte parfumat.
Coriandru este folosit in special la preparatele din carne, respectiv din peste, insa boabele intregi se pot folosi si la muraturi.
Coriandrul este un ingredient esential pentru prepararea marinatelor destinate carnii de pui, peste, porc si vitel. Industrial, se foloseste frecvent la prepararea mezelurilor.

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comentariile trimise de dvs pe acest blog sunt moderate de administratorul blogului.  Comentariile dvs vor fi vizibile pe blog in maxim 24 de ore. Va multumim pentru intelegere.                                                      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...